Yabancı çalışma İzni Hakkında
Yabancı çalışma İzni hakkında sıkça sorulanlar
Yabancı çalışma İzni nasıl alınır? Yabancı İşçi çalıştırma?
Yabancı uyrukluların Türk işyerlerinde çalıştırılmasına yabancı işçi istihdamı denir. Türkiye’de yabancı işçi kullanımına izin verilmelidir. Yabancı işçileri izinsiz kullanmak yasa dışı ve cezalandırılabilir.
Yabancı çalışma İzni nasıl alınır alınmazsa cezaları nelerdir ? Kaçak yabancı İşçi çalıştırmanın cezaları
Yabancı işçilerin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde çalışmasına izin verilmelidir. Yabancı işçilerin izinsiz çalıştırılması halinde 6735 sayılı Uluslararası İş Kanunu hükümlerine göre idari para cezası uygulanacaktır.

Yabancı çalışma İzni nasıl alınır ve kaçak İşçi çalıştırmanın cezaları
- İzinsiz yabancı işçi çalıştıran işverenler işçi başına 16.066 TL para cezası ödemekle yükümlüdürler.
- Kaçak yabancı işçilere 6. 21 TL, kendi hesabına çalışan yabancı işçilere ise 12.85 TL para cezası uygulanıyor. Ayrıca, sınır dışı edildikten sonra İçişleri Bakanlığı’na bir bildirim gönderilecektir.
- Yabancı işçi çalıştırmaya devam etme veya yabancı işçi çalıştırma bir defaya mahsus olmak üzere idari para cezası uygulanır.
- Yabancı işçi çalıştırma cezasına itiraz’nin izinsiz olarak yabancı işçi çalıştırdığının ortaya çıkmasından sonra idari para cezasına itiraz edilebilir. Buna göre, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun itiraz süresi 27 yıldır. Maddede belirtilmiş olup 15 gündür. İtirazlar, yaptırımın tebliğinden itibaren 15 gün içinde yapılabilir.
Tahkim ceza mahkemesine İtiraz edilebilir mi?
- Çalışma izni başvurusu reddedilirse, yabancı, tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde karara itiraz edebilir. İtirazın sonucu olumsuz ise 60 gün içinde idare mahkemesine iptal talebinde bulunabilir veya reddedilme sebebi düzeltilebilir bir sebep ise gerekçe düşürülerek yeni bir talepte bulunulabilir. çalışma izni?
Türkiye’de okuyan yabancı uyruklu öğrenci okurken çalışmasına izin verilir. Öğrencinin çalışma izni alması, yabancı işçi çalıştırmanın normal koşullarına ek olarak farklı koşullara tabidir. - Türkiye’de okuyan yabancı uyruklu öğrenciler hiçbir eğitim kademesinde çalışamazlar. Yabancı uyruklu öğrencilerin çalışma izinleri sadece yüksek lisans ve doktora öğrencileri için geçerlidir. Bu konuda önemli olan nokta, ikamet izninin öğrencinin oturma iznini almak istediği süre kadar geçerli olması gerektiğidir.
→ Lise ve üniversite öğrencileri çalışma izni başvurusunda bulunamaz ve çalışamaz.
PROFESYONEL ÇÖZÜMLER İÇİN BİZE ULAŞIN
Danışmanlık Çözümlerinde Kaliteli Hizmetler
