Ankara İl Göç İdaresi Öğrenci İkamet İzni
Öğrenci İkamet İzni Nedir?
Öğrenci ikamet izni, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de eğitim almak için kalma sürelerini yasal olarak uzatmalarını sağlayan bir izindir. Türkiye’de eğitim almak isteyen yabancı öğrenciler, öğrenci ikamet izni almadan Türkiye’de kalma haklarına sahip değillerdir.
Öğrenci ikamet izni almak için, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de kayıtlı bir üniversiteye veya okula kayıtlı olmaları gerekmektedir. Ayrıca, öğrenci ikamet izni başvurusu yapmadan önce, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de geçerli bir sağlık sigortası poliçesi olması gerekmektedir.

Öğrenci ikamet izni başvurusu yapmak için öncelikle yabancı uyruklu öğrencilerin aşağıdaki adımları takip etmeleri gerekmektedir:
Başvuru formunun doldurulması: | Öğrenci ikamet izni başvuru formu, yabancılar şube müdürlüğü web sitesinden veya şahsen başvuru yapılan yabancılar şube müdürlüklerinden temin edilebilir. Başvuru formu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. |
Gerekli belgelerin hazırlanması: | Öğrenci ikamet izni başvurusu için gerekli olan belgeler arasında, öğrenci belgesi, sağlık sigortası poliçesi, pasaport ve vize fotokopileri, adres teyit belgesi, öğrencinin maddi durumunu gösteren belgeler ve Türkçe dilinde yazılmış başvuru dilekçesi yer alabilir. |
Başvuru ücretinin ödenmesi: | Öğrenci ikamet izni başvurusu yapmak için, başvuru ücreti ödenmelidir. Başvuru ücreti, yabancılar şube müdürlüklerinde belirlenen ücretlere göre değişebilir. |
Başvurunun tamamlanması: | Öğrenci ikamet izni başvurusu tamamlandıktan sonra, yabancılar şube müdürlükleri başvuruyu inceler ve başvuru sonucunu yabancı uyruklu öğrenciye bildirir. |
Öğrenci ikamet izni genellikle bir yıl için verilir ve bu sürenin sonunda yenilenmesi gerekmektedir. Ayrıca, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de kalabilmeleri için gereken diğer yasalara ve yönetmeliklere de uyum sağlamaları gerekmektedir.

Ankara İl Göç İdaresi Öğrenci İkamet İzni
Ankara il göç idaresi öğrencı̇ ı̇kamet ı̇znı̇ için; Öğrenciler istek etmeleri halinde kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde genel sağlık sigortası kapsamına girdiklerinden geçerli sağlık sigortası istek edilmez, sadece üç ay içinde genel sağlık sigortası yaptırdıktan sonrasında idareye bildirmeleri gerekmektedir.
- Ankara il göç idaresi öğrencı̇ ı̇kamet ı̇znı̇ için öğrencilik belgeleri, öğrenim görülen kurumdan e-imzalı/imzalı ve mühürlü/kaşeli olarak alınacaktır. Normal öğrenim süresinde mezun olamamanız durumunda, yeniden ettiğiniz ve etken olarak öğrencilik haklarından faydalanabildiğinizi gösterir özellikte bir öğrenci belgesi getirdiğiniz her sene için bir seferde en çokca 1 senelik ikamet izni düzenlenebilmektedir.
- İlkokul, ortaokul ve liseye kayıt yaptıracak öğrencilerin öğrenci ikamet iznine başvurabilmeleri için öğrenim amacına müsait vize ile gelmeleri gerekmektedir. Herhangi bir üniversitede ön lisans/lisans/yüksek lisans/doktora programına kayıtlı olmayıp yalnızca Türkçe öğrenme programına kayıtlıysanız öğrenci ikameti izni başvurusunda bulunamazsınız. Kısa dörutubet ikamet iznine başvurmanız gerekmektedir.
- Açık öğretim programına kayıtlıysanız öğrenci ikamet izni başvurusu yapamazsınız. Şartlarını taşıdığınız diğer ikamet izni türlerinden birine başvurmanız gerekmektedir. Üniversitelere özel öğrenci, konuk öğrenci ve araştırma programı kapsamında geldiyseniz öğrenci ikamet izni başvurusu yapamazsınız. Şartlarını taşıdığınız diğer ikamet izni türlerinden birine başvurmanız gerekmektedir.
- Ankara il göç idaresi öğrencı̇ ı̇kamet ı̇znı̇ için ikamet izni süreniz içinde; (1) aynı üniversitenin değişik bir fakülte/bölümünde öğrenime devam etmeniz yada (2) aynı şehir dahilinde değişik bir üniversiteye geçiş yapmanız halinde, öğrencilik statünüzde ödenti olmaması kaydıyla, bilgilerinizin güncellenmesi için durumunuzu il göç idaresi müdürlüğüne 20 iş günü içinde bildiriniz. Farklı şehirde üniversite, fakülte yada bölüm değişikliği olması halinde 10 gün içerisinde yeni üniversitenizin bulunduğu şehirdeki il göç idaresi müdürlüğüne ikamet izni için müracaat etmeniz gerekmektedir. Bütün işlemleriniz yeni üniversitenizin bulunduğu şehirdeki il göç idaresi müdürlüğü tarafınca sonuçlandırılır.
- Ankara il göç idaresi öğrencı̇ ı̇kamet ı̇znı̇ ‘nde kira sözleşmesi ile kalıyorsanız, sözleşmenizin noter onaylı örneğini de başvuru belgelerinize eklemeniz gerekmektedir. Öğrenci yurtlarında kalıyorsanız, yurtta kaldığınıza dair e-imzalı/imzalı ve mühürlü/kaşeli belgeyi de başvurunuza eklemeniz gerekmektedir. Otel, hotel benzer biçimde yerlerde kalıyorsanız, bu yerlerde kaldığınıza dair belgeleri de başvurunuza eklemeniz gerekmektedir. 3. kişinin (akraba dışında) yanında kalınacak olması halinde yanında kalınan kişinin noter onaylı taahhüdü (yanında kalınan kişinin evli olması halinde ek olarak eşinin de noter onaylı taahhüdü) aranır.
- Ankara il göç idaresi öğrencı̇ ı̇kamet ı̇znı̇ ‘nde çalıştırma amaçlı konuk etme, ev ve bakım hizmetleri, izinsiz çalışma kapsamında değerlendirilmekte olup bu durumlarda yabancıya ve işverene yönetimsel para cezası uygulanmakta ve gezi ile diğer harcamaları işverene ilişkin olmak üzere yabancı ile alakalı sınır dışı etme işlemlerine başlanmaktadır. Çocuklar için, geçişlik yada yerine geçen belge yahut milli hüviyet kartlarından anne ve baba tespit edilemiyorsa, doğum belgesi istenir. Anne yada babadan birisinin bulunmaması (ölümü halinde diğer eş ölüm belgesi ibraz etmelidir) durumlarında onaylı muvafakat beyanı istenir.
- Ankara il göç idaresi öğrencı̇ ı̇kamet ı̇znı̇ ‘nde boşanma halinde 5 / 14 çocuğun onaylı velayet belgesi istenir. Bu belgeler Türk makamlarından alınmışsa e-imzalı/imzalı ve kaşeli/mühürlü olmalı, yurt dışından temin edilmişse Apostille şerhli ve Türkçe tercümesinin noter onaylı olması gerekmektedir. Apostille anlaşmasına taraf olmayan ülke vatandaşı olunması halinde söz mevzusu belgelerin alakalı ülke makamları tarafınca onaylanması (konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı yada bu mevzuda yetkilendirilmiş Türk Makamları) gerekmektedir.
- Şahsın on sekiz yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi/babası yada yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ile muvafakatnamede belirtilmek kaydıyla Türkiye’deki gerçek yahut tüzel kişiler tarafınca verilecek taahhütname aranır.
- Evlilik cüzdanı yada evli olunduğunu kanıtlayan belgenin (detayları içeren sayfaların, genel anlamda ilk 3 sayfa) onaylı fotokopisi istenir. Türk makamlarından (İl/İlçe Nüfus Müdürlüklerinden de alınabilir) alınmışsa e-imzalı/imzalı ve kaşeli/mühürlü olmalı, yurt dışından temin edilmesi halinde noter onaylı Türkçe tercümesi ve Apostille şerhi gerekmektedir.
- Apostille anlaşmasına taraf olmayan ülke vatandaşı olunması halinde söz mevzusu belgenin alakalı ülke makamları tarafınca onaylanması (konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı yada bu mevzuda yetkilendirilmiş Türk Makamları) gerekmektedir. Geçiş başvurularında önceki ikamet izni belgesinin özü ibraz edilir ve fotokopisi başvuru belgelerine eklenir.
Google web sitemizden detaylı bilgilere ulaşabilir veya
Ankara il göç idaresi öğrencı̇ ı̇kamet ı̇znı̇ için daha detaylı bilgiye 0 (312) 479 76 73 numarasından ulaşabilirsiniz.
PROFESYONEL ÇÖZÜMLER İÇİN BİZE ULAŞIN
Danışmanlık Çözümlerinde Kaliteli Hizmetler
